onsdag 3 november 2010

Jag var på en bildvisning igår...

Sen något år tillbaka är jag med i en fotoklubb. Det är roligt att se andras bilder och prata foto med andra som oxå gillar att fotografera. Igår hade klubben besök av en man som heter Ulrich Fischer och han hade verkligen inspirerande erfarenheter att berätta om. Titta gärna in i hans portfolio, men skynda er tillbaka hit sen ;-)
Hans bilder är oxå väldigt mycket manipulerade, men inte alls med hjälp av en dator. Han jobbade så att han tog en bild, sen la han ihop den med flera andra där han styrde hur ljuset skulle landa. Om jag förstod honom rätt, så fotograferade han av negativet med hjälp av en spegelbild och en blixt och fick på så sätt nytt ljus i bilden + att han sen la ihop flera exponeringar till en ny bild. En typ av montage alltså.

Jag blev väldigt inspirerad av en del av hans bilder, så jag försöker göra några annorlunda bilder idag. Inte på de sätt jag vanligtvis använder alltså. Jag fick lust att experimentera lite. Göra något nytt.

Den här första kanske inte är så annorlunda mot de bilder jag vanligtvis gör. Mörk, dramatisk och stark. Fast det var ett tag sen sist.En helhetsbild för att ni ska få se hur blomman ser ut. Den är inte så stor, bara någon cm. Det underliga på blomman, det som fångar mitt intresse gång på gång är själva nederdelen. Det där rufset som både bildar blommans bas och senare blir svansar till fröna. Det ser ut som en ställning, med mönster form och struktur.

Bilderna på den här blomman är fotograferade i min trädgård med ett macro objektiv. Här en närmare titt på frönas svansar. Tokshoppade oxå! Bara för att det var roligt.En del skulle nog kalla det här för tistel, men det är faktiskt en klint.
Blomman är lila.
En färgglad bild.En riktig close-up på fröställningen.


Bildvisaren jag nämnde tidigare arbetade med färg och mönster. Jag blev bara tvungen att testa lite gränser. Mina egna alltså. Den här bilden är egentligen 3 bilder av samma motiv där varje bild har någon unik form av manipulering över en del av bilden, tex solarisering. Gjord i Photoshop förstås...men ändå! Modernt uttryck, kanske funkar för en del?Lite mer svärta och dramatik. Som jag gillar.En bild med solariserings-effekt. Egentligen vet jag inte vad det betyder. Om man ska prata om hur det gick till i det gamla framkallningsrummet. Men färgerna blir läckra, något överdrivet vridna.
Och avslutningsvis en vanlig närbild.
Ni får ha överseende med den otroligt kassa layouten. Texten hoppar visst som den vill i inläggen nu för tiden. Jag har rapporterat detta till Blogger så vi får se om det händer något...

/Lillianna

2 kommentarer: