fredag 3 december 2010

Skärpa och brus - jag löste det!

I mitt förra inlägg skrev jag att jag hade lite grubblerier ang brus. Nu tror jag att jag löst problemet. Det var kameran på sätt och vis, men jag vet nu hur jag ska göra.

Egentligen får jag skylla mig själv som inte testat mer. Jag öppnar alla mina RAW-bilder i Camera Raw, gör lite snabbfix och även skärpning och brusreducering. Det är här jag ser bruset men jag har inte hittat nån inställning som tagit bort det. Nu efter att jag gjorde förra inlägget fick jag för mig att dra i färg-reglaget i läget detalj. Tog en bild jag redan publicerat för ett tag sedan. Tror att jag läst nånstans att man inte ska pilla alltför mycket i den fliken så jag har inte gjort det. Har bara dragit lite i skärpa, mängd och brusreducering. Men vips så försvann bruset!! Shit vad glad jag blev! Sen fortsätter jag i Photoshop tills bilden är klar. Det var alltså färg-reglaget som var tricket. Iallafall för just min Sony Alpha 300. Den är ju känd för att vara mjuk, så efterskärpning behövs.
Jag har väl inte tyckt att det har varit ett problem direkt, men bruset vid lite mer kraftig bildbehandling har stört mig.

Den här bilden är lite lodrät randig precis över vattenytan. Men det är inget fel, det är regnet som sveper in över staden. Jag tycker den är rätt fin.


Nu ska jag även testa att fotografera och spara bilderna i både jpeg och RAW. Bara för att se hur det blir. Kanske kan det bli lite mer 'semesterbilder' färdiga på det sättet.

/Lillianna

2 kommentarer:

 1. Va bra att du hittade rätt med kamerainställningen. Vips så har du sparat pengarna för en ny kamera. :)

  Tack för tipset om saltet, när det gäller LCHF-kosten. Det ska jag tänka på.

  Ha det gott!

  SvaraRadera

 2. · I like it. Good B&W

  · greetings

  CR & LMA
  ________________________________
  ·

  SvaraRadera