torsdag 3 december 2009

Åhh, ljuva frostmorgon!

Äntligen lite kyla efter allt regnande!

Gräsmattan var sjukt grön.

Solen sken och det gnistrade som av kristaller överallt utanför fönstrena.

Nu hoppas jag att gräsmattan tar den färg den borde ha vid den här tiden på året.

Det var så vackert, stillsamt och iskallt!

Den här knoppen ser kanske ut som en rosknopp, men det är faktiskt en Rhododendronknopp i väntan på våren.Jag bara kastade mig ut med kameran och fotograferade hur mycket som helst! Bara macro.

Jag har ett Minolta AF f3.2, 100mm med 1:1 adaptorlins till min Sony. Man kommer riktigt nära! Tar jag av linsen blir det närbild på hela växten, men med linsen är det supernära som gäller. Inte alltid helt lätt att få fokus på rätt ställe, jag kör alltid utan stativ. Tycker det blir för klumpigt med.

Den här blomman är ca 2cm i diameter, det är en småblommig aster. Bilden är inte beskuren alls.Ett rosenblad med en vacker tiara!Här kommer sommarens mest fotade blomma, prästkrage! Still going strong! Visserligen med ansiktet neråt men jag tycker ändå att den visar sin vackraste sida.
Nu en riktig rosenknopp. En engelsk madam som heter 'Whinchester Cathedral', eller madam och madam...? Förr kallade man väl alla rosor för damer, men numera finns det ju några som definitivt har maskulina namn. Jag har en Henry oxå, den får man väl ändå lov att kalla herr ros.Solhatt, så älskad av de flesta. Har kommit i så många nyanser och med konstiga namn och extra våningar eller rufs uppepå. Trevlig, stadig och vacker. Tyvärr inte så långlivad. Men det gäller att njuta så länge de stannar och vara duktig på att peta ner några av fröna i jorden.

Den här är tömd på frön...
Det här såg för roligt ut! En stjälk som jag klippt av. Ville nog inte ha fröställningen kvar då vissa är så extremt duktiga på att föröka sig. Kvar står den ihåliga stjälken. Vissa perenner är värre än det värsta ogräs när det gäller fröspridning...

 

Aster, åh aster! Ganska oansenlig för de flesta. Jag har börjat få upp ögonen för dem. Har några olika och de beter sig helt olika sinsemellan. Den här är ganska blå, småblommig men otroligt riklig. Sprider sig lagom i omkrets. En typisk vävare. Blandar sig gärna med de andra växterna och ligger snyggt i dem.Ett blad som fortfarande har den brinnande höstfärgen kvar. Nu alldeles fruset, men fortfarande vacker.Min prästis igen. Litiiite närmare.2 små röda rönnbär föll ner och fastnade med benen på var sin sida på en brokig Lönn. Där kan de fortsätta hänga.Ett isande Hundkex. Fortfarande skirt...Den här får ni gissa vilken blomma det är. Det är inte fröställningen utan blomman. Visst kanske det finns några små frön, men jag tror det är vanligare på den rena arten, inte på en namnsort som den här... Varje blomma ser inte ut så här, det är bara några som blir så. Luktar gott och kryddigt när man tar på dem.Vilka långa iskristaller det blev! Ser nästan ut som en kaktus.Taggigast bland taggiga. Men vacker så få! Ingen kan glittra som ett Martorn!Jag avslutar detta inlägg med en puss!
Puss!! Kramisar från Lillianna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar